Запобігання проявам корупції

Врегулювання окремих аспектів декларування

дек

29 квітня на позачерговому засіданні Верховна Рада прийняла в другому читанні та в цілому проект Закону «Про внесення доповнень до Закону України «Про запобігання корупції» (щодо удосконалення окремих аспектів декларування)» (реєстр. № 5173). Документ підтримали 294 народні депутати.

Метою законопроекту є усунення практичних перепон у процесі подання декларацій особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, що дозволить сумлінним декларантам уникнути пов’язаних з корупцією правопорушень, а Національному агентству з питань запобігання корупції діяти у правовому полі.

Документ пропонує врегулювати деякі питання декларування, а саме:

-запровадити нижню межу для обов’язкової передачі в управління цінних паперів, номінальна вартість яких не перевищує 0,25 відс. прожиткового мінімуму та вони сукупно не перевищують 5 відсотків акцій товариства, що голосують;

-уточнити, що унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (УНЗР) суб’єкта декларування та членів його сім’ї застосовується в декларації у випадку його наявності;

-виключити з-під декларування рахунки, на яких обліковуються некомпенсовані грошові заощадження громадян України в установах АТ «Державний ощадний банк України», поміщених до 2 січня 1992 року в установи Ощадного банку СРСР, що діяли на території України (таким рахункам не присвоюється IBAN).

Згідно із Законом, не потрібно включати до декларації як видатки й правочини операції з обміну валют. Також такі операції не потребують повідомлення про суттєві зміни в майновому стані.

Не вноситимуться до декларації як об’єкт нерухомості приміщення громадської приймальні народного депутата, якщо воно є державною комунальною власністю і перебуває в оренді або на іншому праві користування.

З переліку осіб, щодо яких проводиться спеціальна перевірка і повна перевірка декларації, виключено радників Голови Верховної Ради України.

Під час роботи над законопроектом до другого читання від народних депутатів України надійшло 29 поправок і пропозицій, із яких 21 було враховано, 8 – відхилено.

У першому читанні цей акт було прийнято за основу 15 квітня зі скороченням терміну підготовки до другого читання.

Джерело: https://www.facebook.com/verkhovna.rada.ukraine/posts/4206583109366196

Ви тут:Головна Запобігання проявам корупції Нормативні документи НАЗК ІНФО НАЗК Врегулювання окремих аспектів декларування