Про екологічний стан басейну річки Случ

trizyb1 40 40
 
 
 
 
 
 
   
УКРАЇНА
НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКА РАЙОННА РАДА
ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ
 
Р І Ш Е Н Н Я
 
 
П'ятнадцята сесія                                  VІІ скликання
від 15 червня 2018 року

 

 

Про екологічний стан
басейну річки Случ
 
 
Заслухавши інформацію начальника Новоград-Волинського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Коваля О.С., та у зв’язку з подіями щодо забруднення токсичними речовинами р. Случ, що викликало велике занепокоєння та соціальну напругу серед населення району за стан навколишнього природного середовища, районною радою надіслано спільне звернення Новоград-Волинської районної та міської ради та Баранівської міської ради до Житомирської та Хмельницької обласних державних адміністрацій щодо результатів роботи за підсумками спільного засідання Хмельницької та Житомирської регіональних комісій в м. Полонне (протокольне рішення 6/7 від 09.06.2017 року.
Згідно інформації Новоград-Волинського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області чергове забруднення річки Хомора відбулось в травні 2017 року, в річці Случ в межах міста Баранівка спостерігалась масова загибель риби.  
За результатами лабораторних досліджень   якість води в річці Случ та річці Хомора на території Баранівського району не відповідала вимогам за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками.
За аналогічний період   в пробах води з річки Случ відібраних на території Новоград-Волинського району за результатами лабораторних досліджень наданими Новоград-Волинським міжрайонним відділом   ДУ «Житомирський обласний   лабораторний центр України» ( проби води відбирались після повідомлень з Баранівського району про чергове забруднення) відхилень за санітарно-хімічними показниками   не реєструвалось.
В 2017році лабораторно досліджено 136   проб води з поверхневих водойм, з них в 56 були перевищення допустимих показників за мікробіологічними показниками: з р.Случ відібраних біля с.Рогачів (двічі), вище с.Гульськ, нижче ПП «Галек-Агро», з рівчака біля «Галекс-Агро», нижче впаду рівчака ПП «Галекс-Агро» (двічі), з рівчака біля автомобільного мосту с.Гульськ (двічі), вище впаду рівчака (біля автомобільного мосту с.Гульськ – двічі), нижче с.Гульськ (залізничний міст - тричі), р.Тня с.Івашківка – двічі, нижче впаду р.Тня, нижче скиду очисних споруд каналізації ( надалі ОСК) ПрАТ «Чижівська паперова фабрика», в смт.Городниця - вище та нижче впаду очисних споруд каналізації                                ПП «Віро-1».
В рівчаку що впадає в річку Случ в межах села Гульськ біля автомобільного мосту двічі виявлені колі-фаги (непрямі показники наявності збудників вірусного гепатиту А).
В межах міста Новоград-Волинський індекс лактозопозитивних паличок перевищував допустимі показники в пробах води: на водозаборі р.Случ (із 33 проб –в травні - 3 відхилення). На міському пляжі та в місці купання «Провалка» виявлені колі - фаги (непрямі показники наявності збудників вірусного гепатиту А).
Відхилень за дослідженими санітарно-хімічними показниками в пробах води з поверхневих водойм на території Новоград-Волинського району, з річки Случ на вміст за лишкових кількостей пестицидів, стронцію-90, цезію-137, ентеровірусів     не виявлено.
Лабораторії Новоград-Волинського міжрайонного відділу   ДУ «Житомирський обласний   лабораторний центр МОЗ України», комунального підприємства Новоград-Волинської міської ради «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» досліджують воду лише за певною кількістю показників (це санітарно-мікробіологічні, паразитологічні, органолептичні, основні санітарно-хімічні показники), але дослідження на вміст солей важких металів, токсичних речовин не проводять, а картонно-паперові підприємства в своїх стоках можуть містити саме такі речовини( феноли, лігнін, клей, фарби та ін..)
Враховуючи аналогічну ситуацію із забрудненням річки Случ, проведеними лабораторними дослідженнями води з річки Случ в 2016 році за мікробіологічними, органолептичними, гідробіологічними, показниками радіаційної безпеки, загальними санітарно - хімічними , токсикологічними показниками хімічного складу води, неорганічними (пріоритетними),   Інститутом колоїдної хімії та хімії води ім.. А.В.Думанського Національної Академії науки України зважаючи на висновки лабораторних досліджень води (згідно ДСТУ 4808:2007 «Джерела централізованого питного водопостачання. Гігієнічні та екологічні вимоги щодо якості води і правил вибирання») встановлено:
за мікробіологічними показниками вода належала до другого класу якості води( визначається як добра, прийнятна якість води);
за санітарно-хімічними - водневий показник, жорсткість, лужність відносився до 3 класу якості( задовільна), за іншими показниками –до першого та другого класу , що характеризує її як добру та відмінну;
за результатами біотестування ( визначення рівня хронічної токсичності) відноситься до 2 класу якості води (добра, прийнятна якість води).
Для проведення лабораторних досліджень на вміст забруднюючих речовин в воді поверхневих водойм необхідно знати, які речовини та сполуки використовуються   на виробництві ТОВ “Понінківська картонно - паперова фабрика” і присутні в стічних водах, що ймовірно забруднюють річку Хомора та відповідно можуть забруднювати   р. Случ.      
В   2018 році лабораторно досліджено   28 проб води з поверхневих водойм , із них 21 проба з річки Случ. Не відповідала гігієнічним вимогам вода за мікробіологічними показниками в пробах води (індекс лактозопозитивних кишкових паличок становив):
- в місці водозабору комунального водопроводу міста Новоград-Волинський- 70 тис.куо/дм3 при допустимому не більше 10 тис. куо/дм3 ;
- в районі міського пляжу м.Новоград-Волинський – двічі, 70 тис.куо/дм3 та 13 тис.куо/дм3 при допустимому не більше 5 тис. куо/дм3;
- в районі ПАТ «Біоветфарм» м.Новроград-Волинський( внаслідок аварійної ситуації на каналізаційному колекторі)- 240 тис.куо/дм3 та 24 тис.куо/дм3 при допустимому не більше 5 тис. куо/дм3;
- нижче міста Новоград-Волинський( в районі міських очисних споруд каналізації)- 24 тис.куо/дм3 та 70 тис.куо/дм3 при допустимому не більше 5 тис. куо/дм3;
- в с.Чижівка (в районі паперової фабрики)- 70тис.куо/дм3 при допустимому не більше 5 тис. куо/дм3;
- нижче смт.Городниця - 240 тис.куо/дм3 при допустимому не більше 5 тис.куо/дм3.
За інформацією Баранівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області 11-12.05 2018 року відбулось чергове забруднення річки Хомора в районі  смт. Першотравенськ та села Глибочок.
27.02.2018 року Міністерство екології та природних ресурсів України проінформувало Баранівську міську раду про те, що Держводагенство за участю Мінприроди, звернулося до Окружного адміністративного суду  м. Києва з позовом про анулювання дозволу на спеціальне водокористування виданого ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика – Україна».
Розпорядженням голови районної ради від 17.05.2018 року № 13 було утворено робочу групу з питань здійснення громадського контролю за станом річки Случ в межах Новоград-Волинського району.
У разі повторних забруднень води районною радою були передбачені кошти на проведення біохімічних досліджень стану води в р. Случ. Якість води у поверхневих водних об’єктах є вирішальним чинником санітарного та епідемічного благополуччя населення.
Забруднення водних об’єктів тягне за собою погіршення якості питної води та створює серйозну небезпеку для здоров’я населення на території, обумовлює захворювання кишковими інфекціями, гепатитом, збільшує ризик впливу на організм людини канцерогенних і мутагенних факторів.
Сучасний незадовільний стан водних об’єктів показує, що проблеми у сфері охорони вод від забруднення та виснаження не тільки не знайшли вирішення, а й значно загострилися, особливо в останні роки.      
Відповідно до ст. 43 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” та рекомендації постійної комісії з питань АПК, регулювання земельних відносин, екології та використання природних ресурсів, районна рада
 
ВИРІШИЛА:
1.Інформацію начальника Новоград-Волинського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Коваля О.С., про екологічний стан річки Случ за 2017 –  2018 р.р. взяти до відома.
2.Рекомендувати Новоград-Волинському міжрайвідділу ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я» проводити лабораторні дослідження не рідше одного разу на місяць: на межі з Баранівським районом, в межах села Гульськ, села Івашківка та нижче міста Новоград-Волинський. Результати лабораторних досліджень для аналізу ситуації надавати до Новоград-Волинського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.
3.Начальнику Новоград-Волинського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Ковалю О.С. інформувати постійну комісію з питань АПК, регулювання земельних відносин, екології та використання природних ресурсів про екологічний стан річки Случ.
4.Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з питань АПК, регулювання земельних відносин, екології та використання природних ресурсів.
 
Голова районної ради                                                             Д.В. Рудницький
Ви тут:Головна Проекти рішень 7 скликання 15 сесія Про екологічний стан басейну річки Случ