Реакція на щеплення від COVID-19

щ

Як і на будь-яку іншу вакцину, наш організм може певним чином реагувати і на вакцину від COVID-19. Це означає, що тіло вибудовує захист. Які ж реакції організму та симптоми є звичними, а про які варто розказати сімейному лікарю чи лікарці.

Можливі такі реакції: почервоніння, біль, набряк у місці ін'єкції; лихоманка чи озноб; головний біль, біль у м'язах чи суглобах, біль у животі; збільшені лімфатичні вузли; нудота, запаморочення; втомлюваність; безсоння.

Всі ці реакції є нормальними та минають за кілька днів після вакцинації. Але якщо ви відчуваєте дискомфорт, зверніться до свого сімейного лікаря чи терапевта за рекомендаціями.

А в яких випадках після проведення щеплення потрібно негайно звернутись до лікаря або медичного закладу У випадку виникнення наступних симптомів: судоми; втрата свідомості; блювання; висип на тілі; сильний біль; температура понад 38C; сплутаність мови.

Важливо не пропустити розвиток іншого захворювання, яке співпало в часі з вакцинацією і потребує своєчасного надання допомоги.

Також радимо подивитись відео Твій сімейний лікар. Сімейна лікарка Ірина Волошина та експерт з питань імунопрофілактики Федір Лапій розповідають про реакції організму на щеплення: https://bit.ly/2QdImg0.

Ви тут:Головна Актуально про COVID-19 Реакція на щеплення від COVID-19