Шановні друзі!

 ЗагривийВітаємо Вас на сторінках офіційного сайту Звягельської районної ради.

       Даний сайт створено з метою реалізації відкритості та прозорості діяльності районної ради, відповідальності та звітності перед громадою, а також забезпечення права жителів району на одержання достовірної інформації щодо роботи органів і посадових осіб місцевого самоврядування.
      На нашому сайті також діє система обговорення актуальних питань соціально-економічного, громадського, політичного життя району. Тому, закликаю громадян з активною життєвою позицією взяти участь в обговоренні проблемних питань, а також чекаємо Ваших цікавих пропозицій.
     Сподіваємося, що інформація, яку ми оприлюднюємо стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням Звягельщини.

З повагою
Голова Звягельської районної ради                            

   Артур Загривий

Останні новини

Експерти та всеукраїнські асоціації: районні ради повинні отримати актуалізовані повноваження та ресурси

20230810110424 OVS 8635 1024x682
20230810110113 OVS 8590 1024x682
20230810110640 OVS 8678 1024x682
20230810111608 OVS 8856 1024x682
20230810111956 OVS 8905 1024x682

Районні ради необхідні в системі органів місцевого самоврядування України. Вони повинні актуалізувати свої повноваження, відповідно до сучасних викликів, та бути забезпеченими ресурсами на їх виконання.

Про це наголосили сьогодні, 10 серпня, фахові експерти та представники всеукраїнських асоціацій, що об’єднують територіальні громади, в ході круглого столу «Діалоги про перспективи діяльності районних рад». Захід організований Українською асоціацією районних та обласних рад.

Як зазначив Василь Куйбіда, громадський діяч та науковець, для подальшого руху децентралізації необхідно розмежувати повноваження між громадам й районними та обласними радами, як і розмежувати повноваження між органам місцевого самоврядування та органами державної влади.

«Якщо ми робимо велику справу – то давайте її завершимо, а потім перевіримо наскільки це все працює, і поправимо якщо щось не так», — підкреслив Василь Куйбіда.

У свою чергу, Анатолій Ткачук, Директор з питань науки та розвитку ГО «Інститут громадянського суспільства», наголосив що для районних рад повноваження мають бути актуалізовані, відповідно до принципу субсидіарності. Він навів приклад охорони довкілля, зокрема догляд за водними об’єктами, що знаходяться на територіях кількох периферійних громад, зазначивши, що ефективно це буде виконуватися тільки районними радами.

Також Анатолій Ткачук до повноважень, що притаманні районним радам відніс утримання спортивних шкіл, будинків для людей похилого віку та місцевий транспорт.

Зі свого боку, Сергій Замідра, Перший заступник Голови Всеукраїнської асоціації громад та Олег Бузун, представник Всеукраїнської асоціації ОТГ відмітили, що деякі повноваження обтяжливими для громад, тож природньо, що вони мають перейти районними радами.

Володимир Мягкоход, Заступник Виконавчого директора Асоціації міст України підкреслив, що їхня спільнота підтримує аби районні ради мали конституційне закріплення, а Іван Фурсенко, радник Асоціації міст України, доповнив, що в Основному Законі також має бути положення про можливість районним та обласним радам утворювати власні виконавчі органи.

Крім того, в ході заходу координатори робочих груп УАРОР з актуалізації повноважень районних рад презентували свої напрацювання.

Так, вбачається, що районні ради, з поміж іншого, повинні взяти на себе повноваження у сфері освіти, медицини та координації територіальної оборони.

Крім того, очільники районних рад висловили пропозицію провести робочу зустріч з представниками Міністерством розвитку, громад, територій та інфраструктури і Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Зазначимо, що участь у заході взяли представники Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України та Сил територіальної оборони ЗСУ. Також участь взяла Керівниця Ланцуцького повіту, Польща, яка розповіла про нормативне забезпечення діяльності повітових рад Польщі.

Загалом, у форматі оффлайн та онлайн взяли участь 90 керівників районних рад України.

Джерело: Українська асоціація районних та обласних радhttp://surl.li/jzgpj )

Ви тут:Головна Експерти та всеукраїнські асоціації: районні ради повинні отримати актуалізовані повноваження та ресурси