Шановні друзі!

 ЗагривийВітаємо Вас на сторінках офіційного сайту Звягельської районної ради.

       Даний сайт створено з метою реалізації відкритості та прозорості діяльності районної ради, відповідальності та звітності перед громадою, а також забезпечення права жителів району на одержання достовірної інформації щодо роботи органів і посадових осіб місцевого самоврядування.
      На нашому сайті також діє система обговорення актуальних питань соціально-економічного, громадського, політичного життя району. Тому, закликаю громадян з активною життєвою позицією взяти участь в обговоренні проблемних питань, а також чекаємо Ваших цікавих пропозицій.
     Сподіваємося, що інформація, яку ми оприлюднюємо стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням Звягельщини.

З повагою
Голова Звягельської районної ради                            

   Артур Загривий

Останні новини

Відійшов у вічність історик-краєзнавець Тригуб Іван Лукич

281555068 734779477651479 3789411426428061650 n

14 травня 2022 року відійшов у вічність історик-краєзнавець, громадський діяч, Почесний громадянин міста Новограда-Волинського Тригуб Іван Лукич.

Голова Новоград-Волинської районної ради, депутати та виконавчий апарат районної ради висловлюють щирі співчуття рідним і близьким знаного краєзнавця та історика-дослідника. Тригуб Іван Лукич був надзвичайно талановитою та багатогранною людиною!

Вічна пам’ять.

_______________________________

 Тригуб Іван Лукич народився 10 січня 1937 року у с. Слобода Кагарлицького району Київської області. У 1951 році закінчив Ужгородський університет за спеціальністю «вчитель історії». З 1984 року працював у Новоград-Волинському промислово-економічному технікумі (нині - політехнічний фаховий коледж).

Все життя займався краєзнавством, був членом Новоград-Волинського регіонального відділення Житомирського науково-краєзнавчого товариства дослідників Волині та членом Національної спілки краєзнавців України.

Автор фундаментальної праці «Звягельщина в терорі 1930-х років» (2020), а також співавтор книг «Там, де Звягель стоїть» (2004 р.), «Голгофа. Звягельщина 1933 років» (2007 р.), «Новоград-Волинський. Історія міста» (2010 р.). та співавтор фільму присвяченого вшануванню пам’яті жертв Голодомору на Звягельщині «Жнива скорботи» (листопад 2005 – квітень 2006).

Тригуб І.Л. брав активну участь в науково-краєзнавчих конференціях, які організовували: Житомирське науково-краєзнавче товариство дослідників Волині та Житомирське відділення Національної спілки краєзнавців України, постійно публікувався у місцевих ЗМІ.

Проблемною темою, якою займався Іван Лукич було усунення «білих плям» в історії м. Новограда-Волинського та історії країни. Видав статті: «З історії народонаселення Звягеля», «Так було в 41-му», «Освячене її духом», надруковані у газеті «Новоград-Волинські новини», «Творці голодомору», «Колективізація і обгороджування. Паралелі», «Форсована колективізація та її крах», «Колективізація і депортації «куркулів»», «УПА на Житомирщині в світлі партійних документів», «А чи була упередженість?», надруковані у наукових збірках Житомирського відділення Національної спілки краєзнавців України та багато інших.

Надруковані матеріали відображають велику працю краєзнавця щодо відкриття справжньої історії першої половини ХХ ст., яка замовчувалася за радянських часів.

Ви тут:Головна Відійшов у вічність історик-краєзнавець Тригуб Іван Лукич