Шановні друзі!

 ЗагривийВітаємо Вас на сторінках офіційного сайту Звягельської районної ради.

       Даний сайт створено з метою реалізації відкритості та прозорості діяльності районної ради, відповідальності та звітності перед громадою, а також забезпечення права жителів району на одержання достовірної інформації щодо роботи органів і посадових осіб місцевого самоврядування.
      На нашому сайті також діє система обговорення актуальних питань соціально-економічного, громадського, політичного життя району. Тому, закликаю громадян з активною життєвою позицією взяти участь в обговоренні проблемних питань, а також чекаємо Ваших цікавих пропозицій.
     Сподіваємося, що інформація, яку ми оприлюднюємо стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням Звягельщини.

З повагою
Голова Звягельської районної ради                            

   Артур Загривий

Останні новини

Робоча група з питань перейменування Новоград-Волинського району Житомирської області у Звягельський район визначила дату проведення громадських слухань

271485089 456680359243367 4377460924265195041 n
271446488 643761120077072 6888741417634935678 n

12 січня 2022 року відбулося перше засідання робочої групи з питань перейменування Новоград-Волинського району Житомирської області у Звягельський район, яку було утворено 22 грудня 2021 року відповідним рішенням 9-ї сесії районної ради. Цим же рішенням робочій групі було доручено провести громадські слухання з даного питання.

До її складу увійшло 15 осіб. Головою робочої групи обрали одного з ініціаторів питання – депутата районної ради Віктора Гончарука. Відтак, він і проводив її перше засідання. Також на засіданні був присутній голова Новоград-Волинського краєзнавчого осередку Національної спілки краєзнавців України Валентин Вітренко.

Як зазначив Віктор Гончарук, питання перейменування Новоград-Волинського району у Звягельський район необхідно буде розглядати паралельно із проведенням процесу повернення місту Новоград-Волинський його історичної назви, який розпочали у 2018 році (https://bit.ly/3GqZ7JZ).

 Згідно з історичною довідкою, місто Возвягель вперше згадується у Іпатівському літописі у 1256 -1257 роках, коли воно було завойоване Данилом Галицьким і підпалене за непокору князю. Після другого поділу Речі Посполитої місто перейшло до Російської імперії. 1795 році указом цариці Катерини II місто змінило назву на Новоград-Волинський та стало губернським центром Волинської губернії.

Відтоді було декілька спроб повернути йому історичну назву, зокрема, у лютому 1911 року та у 1995 році.

У роки революційних подій 1917-1920 років знову активізувалося вживання старої назви міста, а на початку 1920-х років окремі організації у місті носили назву «звягельської».

В роки Другої світової війни, німецької окупації міста за ініціативою нової влади,  було повернуто місту його стару назву і воно на два з половиною роки стало найменуватися знову Звягелем. Радянська влада після вигнання нацистів відновила ту назву міста, яку дала йому російська імператриця – Новоград-Волинський.

Відтак, на засіданні робочої групи було вирішено провести громадські слухання щодо перейменування Новоград-Волинського району Житомирської області у Звягельський район 28 січня 2022 року о 13.00 год. за адресою: м.Новоград-Волинський, вул.Шевченка,16, велика зала Будинку рад.

Перед початком громадських слухань буде проводитись реєстрація учасників для якої необхідно пред’явити паспорт або інший паспортний документ, адже у списку учасників громадських слухань зазначаються прізвища, імена, по батькові учасників, дата їх народження, місце реєстрації, місце роботи або рід занять, а також ставляться підписи зареєстрованих.  

  Запрошуємо жителів району долучитись до обговорення з метою врахування думки кожного!                       

Ви тут:Головна Робоча група з питань перейменування Новоград-Волинського району Житомирської області у Звягельський район визначила дату проведення громадських слухань