Шановні друзі!

 ЗагривийВітаємо Вас на сторінках офіційного сайту Звягельської районної ради.

       Даний сайт створено з метою реалізації відкритості та прозорості діяльності районної ради, відповідальності та звітності перед громадою, а також забезпечення права жителів району на одержання достовірної інформації щодо роботи органів і посадових осіб місцевого самоврядування.
      На нашому сайті також діє система обговорення актуальних питань соціально-економічного, громадського, політичного життя району. Тому, закликаю громадян з активною життєвою позицією взяти участь в обговоренні проблемних питань, а також чекаємо Ваших цікавих пропозицій.
     Сподіваємося, що інформація, яку ми оприлюднюємо стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням Звягельщини.

З повагою
Голова Звягельської районної ради                            

   Артур Загривий

Останні новини

Синоптики прогнозують суттєве зниження температури повітря упродовж декількох днів

271722164 681697959878716 4801783907056953925 n

Найбільш вразливою категорією до переохолодження є діти. Тож як запобігти переохолодженню вашого малюка, що необхідно робити та чого категорично не рекомендується робити?

Переохолодження організму розвивається внаслідок тривалого перебування на холоді, особливо в сиру вітряну погоду. Дитина переохолоджується швидше, ніж доросла людина. Причому, чим менша дитина, тим менше їй потрібно часу змерзнути. Це пояснюється незрілістю в організмі малюків механізмів теплорегуляції й теплопродукції.

Карапузи до року не тремтять від холоду. Це означає, що зігріти самі себе, вивільняючи енергію шляхом м'язових скорочень, вони ще не здатні. Тому у маленьких дітей набагато швидше, ніж у дорослих, спазмуються судини шкірних покривів і настає гіпотермія (зниження температури тіла).

Як же її можна помітити, та як визначити? При гіпотермії малюки стають млявими, апатичними, їх рухи сповільнюються, втрачають колишню жвавість і координацію.

Якщо переохолодження сталося, але воно було короткочасним, і дитина правильно була виведена зі стану гіпотермії, жодних небажаних наслідків бути не повинно.

А от у випадку, якщо гіпотермія була тривалою і глибокою, не тільки «підриваються» захисні сили організму дитини, в ньому відбуваються незворотні процеси, які можуть мати негативні наслідки.

Щоб запобігти переохолодженню вашої дитини під час зимових прогулянок, необхідно перш за все знати, які ознаки вказують на те, що дитина не просто злегка встигла змерзнути, а що її стан вимагає термінового вашого втручання.

Симптоми переохолодження:

— Дуже холодні кисті, шкіра на них червона. Чутливість до холоду слабка або зовсім відсутня. При енергійному розтиранні малюк скаржиться на біль і печіння.

— Зміна кольору шкіри обличчя: спочатку вона червоніє, а потім стає неприродно блідою, навіть набуває синюшного відтінку.

— Часто гіпотермія супроводжується обмороження кінцівок, вух, щік. Тоді можна помітити на них білі плями.

— Червона облямівка губ світлішає, а навколо них виділяється тонкий синій кант.

— Дитина може гикати й тремтіти.

— При переохолодженні малюк стає до всього байдужим. Бажання грати та веселитися у нього зникає, змінюючись почуттям втоми, апатії, сонливості.

— Рухи дитини стають сповільненими, не координовані.

— Якщо просунути руку під одяг, нерідко можна виявити холодну сорочку або ж відсутності очікуваного під нею тепла.

— Після повернення з прогулянки, коли малюк роздягнеться, спробуйте його ноги в області литкових м'язів, на внутрішній поверхні стегон, в паху. Якщо вони холодні, переохолодження однозначно відбулося під час прогулянки.

— Температура тіла при гіпотермії у немовлят опускається нижче 36,4°C. А у дітей після року – нижче 35,9°C.

Що необхідно робити при переохолодженні?

— При переохолодженні зігрівати малюка потрібно поступово і рівномірно

— Опинившись в теплі, відразу ж зніміть з дитини верхній одяг і взуття. Ручки та ніжки дитини відігрійте теплом своїх рук. Не розтираючи.

— Уважно обстежте шкіру малюка на наявність обморожень. Ці ділянки шкіри потрібно зігрівати повільніше. Намагатися їх не торкатися.

— У громадських місцях укутайте дитину своїми теплими речами. Обійміть і спробуйте зігріти своїм тілом.

— Вдома краще відразу зняти з дитини весь одяг і занурити його в теплу (не гарячу) ванну. Поступово температуру води можна підвищувати.

— Дайте дитині випити теплий солодкий чай, теплу калорійну їжу, щоб відновити сили, витрачені його організмом на те, щоб зігрітися.

Чого категорично робити не рекомендується?

— Не можна розтирати дитині переохолоджені, з ознаками обмороження ділянки тіла. Розтирання здатне пошкодити переохолоджені судини. Що загрожує безліччю дрібних підшкірних крововиливів.

— Поїти та годувати малюка гарячим. Питво і їжа повинні бути теплими. Різкий перепад температур травмує слизову оболонку горла.

— Зігрівати дитину в гарячій ванні або обкладати гарячими грілками. Знову ж таки, вода у ванній і в грілок повинна бути теплою. Краще за все починати з 32-33°C. І поступово підвищувати до 37°C.

— Не можна відігрівати дитину біля обігрівачів, грубок, батарей з-за ризику пошкодження судин при різкому перепаді температур. Зростання температури його тіла повинен бути рівномірним і поступовим.

Профілактика. Щоб вашій дитині під час зимової прогулянки було тепло і комфортно, утримайтеся від екстриму. Гуляйте з малюком, коли на вулиці не настільки холодно і вітряно. Температура повітря не повинна бути нижче -10-15°C. І не забувайте при цьому кожні 20-30 хвилин заходити в приміщення, щоб трохи зігрітися.

Беріть з собою на прогулянку термос з теплим чаєм. А час проводьте з дитиною активно, більше рухайтеся. І, звичайно, найголовніше – правильно підбирайте одяг для малюка. Одяг повинен бути теплим, натуральним, що дихає і багатошаровим. Але ні в якому разі він не повинен сковувати рухи дитини, тобто бути тісним, або занадто великим. Це також стосується взуття. Якщо ваш малюк веселий і активний, якщо шкіра у нього рожева, а щічки – рум'яні, руки теплі й під верхнім одягом у нього теж тепло, турбуватися про те, що дитина переохолодилася лише тому, що ніс холодний, вам зовсім не варто.

Будьте уважні до стану здоров’я своїх дітей та оберігайте їх від переохолоджень!

Галини Глазова, дитячий ортопед-травматолог КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО»

Ви тут:Головна Синоптики прогнозують суттєве зниження температури повітря упродовж декількох днів