Шановні друзі!

 ЗагривийВітаємо Вас на сторінках офіційного сайту Звягельської районної ради.

       Даний сайт створено з метою реалізації відкритості та прозорості діяльності районної ради, відповідальності та звітності перед громадою, а також забезпечення права жителів району на одержання достовірної інформації щодо роботи органів і посадових осіб місцевого самоврядування.
      На нашому сайті також діє система обговорення актуальних питань соціально-економічного, громадського, політичного життя району. Тому, закликаю громадян з активною життєвою позицією взяти участь в обговоренні проблемних питань, а також чекаємо Ваших цікавих пропозицій.
     Сподіваємося, що інформація, яку ми оприлюднюємо стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням Звягельщини.

З повагою
Голова Звягельської районної ради                            

   Артур Загривий

Останні новини

На людство чекає широкомасштабна та швидка зміна клімату: Доповідь ООН

ек

Через діяльність людини процеси зміни клімату набирають обертів і з кожним роком стають інтенсивнішими. На всіх континентах планети почастішали лісові пожежі, довготривала спека, руйнівні зливи, посухи, паводки та інші екстремальні погодні явища. Їх кількість зростає пропорційно з підвищенням температур. Те, що раніше вважалося «паводком» чи «посухою» століття, через 80 років може стати щорічним явищем.

Наша планета нагрівається набагато швидше, ніж прогнозували. Однак людство ще може запобігти зміні клімату та адаптуватися до неї.

Про це йдеться у шостому звіті Міжурядової групи експертів ООН із питань зміни клімату (IPCC) «Зміна клімату 2021: Основа фізичної науки». Автори доповіді – 234 експерта з 66 країн світу вважають - ще можна все виправити. Для цього треба істотно скоротити викиди в атмосферу парникових газів та інших шкідливих речовин.

Експерти зазначають, що підвищення температури та невідворотність кліматичних змін напряму залежать від рівня майбутніх викидів парникових газів.

Звіт показує, що головною причиною підвищення температури на планеті на 1,1° С градуса є діяльність людини. Прогнозується, що у найближчі 20 років температура досягне або перевищить 1,5 градуса.

Роман Абрамовський: Якими б химерними, на перший погляд, не були ці прогнози, вони реалістичні. Й набагато ближчі, ніж здається. Нашим дітям доведеться жити в таких умовах і намагатися протистояти їм. Втекти, переїхати у іншу, більш розвинену країну, на інший континент не вдасться. На планеті не буде жодного куточка, де можна буде сховатися від наслідків, спровокованих людською діяльністю. Тож сьогодні не варто говорити про завищені кліматичні амбіції, жити лише одним днем, треба думати про «спадок» нашим дітям більш глобально та об’єднувати зусилля із світом і починати діяти.

Зміна клімату призводить до безлічі непрогнозованих наслідків:

-змінюється вся кліматична система Землі, і це позначається на стані атмосфери, океанів, льодових покривів і поверхні Землі;

-посилюється кругообіг води. Через це в одних регіонах відбуваються інтенсивні опади та руйнівні паводки, а в інших – екстремальні посухи;

-через підйом рівня моря прибережні райони частіше потерпатимуть від паводків, ерозії ґрунту та затоплення. Якщо раніше екстремальні зміни рівня моря траплятися один раз у 100 років, ближче до кінця століття, це відбуватиметься щороку.

Вчені застерігають, що людство не зможе запобігти кліматичній катастрофі, якщо не пришвидшить скорочення викидів парникових газів. Це означає, що кроки, які зроблені за останні десятиліття, недостатні.

Єдиний шлях зупинити потепління до 1,5° С – швидка реалізація більш амбітних заходів скорочення викидів - посилення енергоефективності, розвитку відновлюваної енергетики, електрифікації транспорту, термомодернізації будівель, збереження лісів та природних територій, тощо.

Україна є однією з 110 країн, які вже подали свої оновлені Національно визначені внески до Паризької угоди до Секретаріату Рамкової конвенції ООН про зміну клімату. У цьому документі задекларована наша нова кліматична ціль, яка передбачає необхідність до 2030 року скоротити викиди парникових газів до рівня 35% порівняно з 1990 роком. Це допоможе стримати зростання середньої глобальної температури нижче 2°C.

Нагадаємо, що Роман Абрамовський у липневому інтерв'ю Економічній правді розповів про катастрофічні наслідки глобальної зміни клімату: https://bit.ly/2VEoB3W

Детальніше на сайті Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів: https://bit.ly/37AMLyW

Звіт IPCC: https://www.ipcc.ch/assessment-report/ar6/

Джерело: Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України https://bit.ly/37BNPmc

Ви тут:Головна На людство чекає широкомасштабна та швидка зміна клімату: Доповідь ООН