Останні новини
Про результати лабораторних досліджень на вміст нітратів в овочах і фруктах та на вміст цезію-137 в дарах лісу
- Створено: 10 серпня 2021
Протягом останніх 10 днів липня 2021 року лабораторіями Новоград-Волинського міжрайонного відділу ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» населенню Новоград-Волинського та колишнього Баранівського району проводились безкоштовні дослідження на вміст нітратів в овочах та фруктах, вирощених на власних присадибних ділянках, а також дарів лісу (ягоди, гриби) на вміст цезію-137, про що попередньо повідомлялось в засобах масової інформації.
За час проведення досліджень лише 18 громадян доставили 29 проб, що вкрай недостатньо та свідчить про байдужість до проблем, що впливають на стан здоров’я.
Досліджувались на вміст нітратів 6 видів овочів, які були вирощені в місті Новоград-Волинський та селах Ярунь, Гульськ, Сусли, Слобода Романівська, Перемога, Велика Деражня, в м.Баранівка та в селі Глибочок.
У всіх досліджених пробах міст нітратів не перевищує нормативні рівні та складав:
-в огірках 5,3-79,7 мг/кг (при нормі не вище 150,0 мг/кг),
-в картоплі 19,3-108,7 мг/кг (при нормі не вище 250,0 мг/кг),
-в капусті 357,2 мг/кг (при нормі не вище 500,0 мг/кг),
-в моркві 71,9 мг/кг ( при нормі не вище 250,0 мг/кг),
-в кабачках 142,9 -362,9 мг/кг (при нормі не вище 400,0 мг/кг),
-в буряку 1090,7 мг/кг (при нормі не вище 1400,0 мг/кг),
Вміст цезію -137 в ягодах чорниці зібраних в лісі біля села Курчицька Гута складав 43,9 - 67,9 Бк/кг (при нормі 500 Бк/кг), біля села Іванівка 30,4 - 58,8 Бк/кг, а зібраних в лісі Баранівського району 8,1 Бк/кг.
Джерело: https://bit.ly/3xEHC3w