Шановні друзі!

 ЗагривийВітаємо Вас на сторінках офіційного сайту Звягельської районної ради.

       Даний сайт створено з метою реалізації відкритості та прозорості діяльності районної ради, відповідальності та звітності перед громадою, а також забезпечення права жителів району на одержання достовірної інформації щодо роботи органів і посадових осіб місцевого самоврядування.
      На нашому сайті також діє система обговорення актуальних питань соціально-економічного, громадського, політичного життя району. Тому, закликаю громадян з активною життєвою позицією взяти участь в обговоренні проблемних питань, а також чекаємо Ваших цікавих пропозицій.
     Сподіваємося, що інформація, яку ми оприлюднюємо стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням Звягельщини.

З повагою
Голова Звягельської районної ради                            

   Артур Загривий

Останні новини

Чи подобається вам жити в кредит?

екологія

Дивне питання від Міндовкілля, подумаєте ви… Однак саме сьогодні ми починаємо брати позику у планети та наступних поколінь. Для України настав День екологічного боргу – час, коли ми використали всі природні ресурси, які планета може нам дати за рік.

Для всього світу в цілому такий відлік розпочався трохи раніше – 29 липня. Тобто, людство живе сьогодні, об’єктивно недооцінюючи можливості планети та нераціонально збільшуючи попит на її ресурси. Так, ніби в нас є 1,7 Землі. Виходить, ми беремо у неї на 74% більше, ніж вона може нам запропонувати та відновити за рік.

Людська діяльність продукує значні обсяги вуглецю, які океани та ліси не в змозі поглинути. Ми продовжуємо виснажувати природні багатства, розорювати землі та вирубувати ліси. А ще залишати після себе тонни непотрібних речей на звалищах. Ми не замислюємося, що треба дбайливо ставитися до води. Не завжди помічаємо зникнення тих чи інших видів тварин і рослин, та все сприймаємо як належне. А ще щиро дивуємося, чому 10 років тому зима була сніжною та морозною, а зараз більше схожа на міжсезоння. Або чому у світі все більш стрімкими та частими стають надзвичайні ситуації – повені, посухи, урагани тощо.

Чи є шанс не брати в борг у планети?

Глобальна мережа екологічного сліду та Шотландське агентство з охорони навколишнього середовища (SEPA) запустили проєкт «100 днів можливості», в рамках якого оприлюднюють рішення, що здатні змінити ситуацію. Наприклад, відтермінувати День екологічного боргу можна:

-на 13 днів - якщо вдвічі скоротити харчові відходи у всьому світі;

-на 7 днів – якщо замінити 50% світового споживання м’яса на продукти рослинного походження;

-на 2,4 дні – якщо на 10% зменшити використання автомобілів;

-на 1,6 дня – якщо покрити половину будівель світу зеленими дахами.

Кожен на своєму рівні також може вплинути на розмір «екологічного кредиту», якщо наприклад:

-замість авто, дозволити собі хоч інколи пройтися пішки або проїхатися на велосипеді;

-не купувати зайві речі, які потім швидко опиняються на смітнику;

-віддавати перевагу товарам, дружнім до довкілля;

-економити та раціонально використовуючи воду і електроенергію;

-посадити дерево, або принаймні не знищувати те, що висаджено іншими.

Варто пам’ятати, у людей немає запасної планети. Щоб змінити світ на краще, обов’язково потрібно діяти вже сьогодні.

Джерело: https://bit.ly/3jEZWEC

Ви тут:Головна Чи подобається вам жити в кредит?