Шановні друзі!

 ЗагривийВітаємо Вас на сторінках офіційного сайту Звягельської районної ради.

       Даний сайт створено з метою реалізації відкритості та прозорості діяльності районної ради, відповідальності та звітності перед громадою, а також забезпечення права жителів району на одержання достовірної інформації щодо роботи органів і посадових осіб місцевого самоврядування.
      На нашому сайті також діє система обговорення актуальних питань соціально-економічного, громадського, політичного життя району. Тому, закликаю громадян з активною життєвою позицією взяти участь в обговоренні проблемних питань, а також чекаємо Ваших цікавих пропозицій.
     Сподіваємося, що інформація, яку ми оприлюднюємо стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням Звягельщини.

З повагою
Голова Звягельської районної ради                            

   Артур Загривий

Останні новини

1 серпня літературно-меморіальному музею Лесі Українки у Новограді-Волинському виповнюється 58 років

225713494 1723694754685139 1123855756270631073 n

Історія музею бере свій початок від 1 серпня 1963 року, коли з нагоди 50-річчя з дня пам’яті Лесі Українки у будинку №94 по вул. Карла Маркса відкрили музей-бібліотеку і встановили погруддя поетеси. Бібліотека була філіалом міської дитячої бібліотеки № 2.

Унікальність будинку  в тому, що 25 лютого (13 лютого за старим стилем) 1871 року в ньому народилася Лариса Петрівна Косач, яка увійшла в історію під псевдонімом Леся Українка. Цей «невеличкий домочок» сім’я Косачів наймала у міщан Окружків упродовж 1870–1873 рр.

Ще задовго до відкриття музею на приміщенні з’явилася меморіальна дошка на честь Лесі Українки. Про це потурбувалася її мати Олена Пчілка, яка 1928 року з науковою метою відвідала Новоград-Волинський (Звягель).

Зі спогадів Р. Я. Герасимчука, який проживав у цьому будинку у 1924–1932 рр.: «В час мого проживання в 1928 році у червні місяці з’явилася до нас старенька жінка з двома юнаками — хлопчиком і дівчиною, очевидно внуками, назвала себе матір’ю Лесі Українки і попросила дозволу приходити до нас два-три дні, як вона висловилась, відпочити по парі годин. Прохання її задоволено було нами з приємністю.

В часи її перебування у нас за чашкою чаю в розмові вона сказала: «От я за власним смаком обрала будинок, що належав міщанину Окружко над річкою Случ, куди ми переселилися, з вікон якого відкривався чудовий пейзаж і річка та зелений парк поміщика Мезенцева… Оглянувши приміщення, вона зупинилася в кімнаті, де була наша спочивальня, в якій стояв комод під вікном, по боках дві кроваті, а з боку гардеробна шафа, вона сказала, що отака мебля була і у нас, у цій спочивальні, і тут родилася Леся…».

«Казали нам пізніше звягельчани, — згадувала Ольга Косач-Кривинюк, — що на домі Окружка після тих наших одвідин і за вказівкою матері нашої прибито меморіальну дошку».

Ініціаторами заснування музею стали громадськість міста і шанувальники творчості Лесі Українки. Першим керівником була Челядіна Світлана Олексіївна, після неї — Іванова Ольга Андріївна. З 1965 року заклад очолює Віра Омелянівна Римська.

До 1970 року музей існував як народний, експозиція будувалася на фотознімках і документах.

Згідно з наказом Міністерства культури від 11 вересня 1970 року створено літературно-меморіальний музей на правах відділу Житомирського обласного краєзнавчого музею.

На фасаді будинку встановили меморіальну дошку (авт. Галина Кальченко), на подвір'ї — скульптурне погруддя поетеси (авт. Валентина Дяченко). Урочисте відкриття музею відбулося 25 лютого 1971 року. У цей день Анатолій Софронов та Олесь Гончар посадили біля музею дуб і березу, які ростуть й донині.

В експозиції меморіального будинку представлено документи, картини, фотознімки, книги, меблі, рушники, особисті речі родини та її оточення, що відтворюють атмосферу життя сім’ї Косачів у Новограді-Волинському.

Літературну експозицію розміщено у кімнаті — добудові 1903 року, зробленій Вейкером, винокуром поміщика Б. С. Мезенцева. У ній представлено матеріали про життя і творчість Лесі Українки. Цінними є прижиттєві видання творів поетеси.

У 1985 році було відведено під музей частину сусіднього будиноку (колись в ньому проживали міщани Окружки) по вул. Карла Маркса, 92. У 1988 році повністю відселено мешканців, усе приміщення передано музею. У ньому було розміщено відділ вшанування пам’яті поетеси, який з’єднали з меморіальним будинком перехідною галереєю.

У 1992 році художники В. Іванов і Г. Кирилов створили діораму «Лісова пісня».

В окремому залі відділу вшанування, літературній світлиці, відбуваються музейні заходи і виставки. Традиційним є літературно-музичне засідання «Плеяда паростків Лесиного краю», започатковане у 1972 році.

Наукову допомогу у відтворенні Лесиної домівки надавав Інститут літератури НАН України ім. Т. Г. Шевченка: Мірошниченко Л. П., Третяченко Т. Г., Диба А. Г., Гальченко С. А., Скупейко Л. У., Жулинський М. Г., Штонь Г. М. Оформляли експозицію художники-декоратори В. Іванов, Г. Кирилов, С. Раєвський, П. Чайка, В. Прищенко, С. Кисляченко, А. Задорожний, К. Камишний, В. Шкуринський, Ю. Каргаполов.

Музейна експозиція оновлювалася у 1990-х рр.

8 лютому 2018 року Верховна Рада прийняла постанову «Про відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки». У плані заходів щодо урочистого відзначення цієї події на державному рівні Кабінету Міністрів України рекомендовано передбачити ряд заходів, серед яких — здійснення реконструкції та розширення площі літературно-меморіального музею Лесі Українки.

До 150-річного ювілею Лесі Українки у музеї провели поточний ремонт приміщення, прилеглої території і реекспозицію меморіальної частини. Участь в оновленні і оформленні експозиції брали наукові співробітники Музею Лесі Українки, Р. Насонов, директор Житомирського обласного краєзнавчого музею, Ю. Каплун, заступник директора з наукової роботи, О. Бердичевський, заступник директора з господарської частини, Анатолій Гайдамака, Заслужений художник України, та ін.

До кінця 2021 року заплановано завершити реекспозицію відділу вшанування пам’яті Лесі Українки.

Джерело: https://lumuseum.zwiahel.info/about/history

Ви тут:Головна 1 серпня літературно-меморіальному музею Лесі Українки у Новограді-Волинському виповнюється 58 років