Шановні друзі!

 ЗагривийВітаємо Вас на сторінках офіційного сайту Звягельської районної ради.

       Даний сайт створено з метою реалізації відкритості та прозорості діяльності районної ради, відповідальності та звітності перед громадою, а також забезпечення права жителів району на одержання достовірної інформації щодо роботи органів і посадових осіб місцевого самоврядування.
      На нашому сайті також діє система обговорення актуальних питань соціально-економічного, громадського, політичного життя району. Тому, закликаю громадян з активною життєвою позицією взяти участь в обговоренні проблемних питань, а також чекаємо Ваших цікавих пропозицій.
     Сподіваємося, що інформація, яку ми оприлюднюємо стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням Звягельщини.

З повагою
Голова Звягельської районної ради                            

   Артур Загривий

Останні новини

Віктор Онищук: "Наш заклад – пряма дорога до вищого військового навчального закладу"

Онищук

У вересні 2020 року Новоград-Волинський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою прийняв своїх перших учнів. Директор закладу Віктор Онищук розповів сайту Novograd City, чим жив ліцей протягом року, а також про нюанси цьогорічного вступу.

На початку інтерв'ю Віктор Онищук зазначив, що формувати щось нове дуже складно, а новий заклад тим більше. Вони разом з колективом переймали досвід в інших ліцеїв: враховували розпорядок дня, навчальний процес тощо. Наразі у ліцеї сформувалася міцна команда.

Хоча було по-різному, наголошує директор: "Хтось з працівників не витримував. Звільнявся, а на їхнє місця приходили інші люди. У закладі вдалося за короткий час переобладнати кабінети, встановити мультимедійні засоби, щоб забезпечити комфортні умови для навчання. Зараз продовжуємо робити ремонти, зокрема в спальнях. Адже цьогоріч плануємо збільшити кількість ліцеїстів до 160 осіб".

Директор також зізнався, що в цьому році Житомирська обласна рада, на балансі якої стоїть ліцей, має виділити майже півмільйона гривень на часткову заміну вікон, бо вони в жахливому стані.

Що стосується навчання, то діти довго звикали до військової муштри. Проте навчальний рік швидко минув, і зараз 11 клас готується до випускного та вступу у вищі навчальні заклади. Для 10 класу з 1 по 10 червня заплановано навчально-польові збори на території інженерного полку. Ліцеїсти відчують, що таке бути справжнім солдатом, навчатимуться військовій справі. Дівчата житимуть в гуртожитках, а хлопці в казармах. Після цього учні роз'їдуться по домівках і повернуться аж у вересні.

У закладі вступна кампанія стартувала з 17 травня. До кінця червня батьки та діти подаватимуть документи. Далі на майбутніх ліцеїстів, за словами Віктора Онищука, чекають вступні іспити, які відбудуться в липні.

Перших два дні кандидати проходитимуть детальний медогляд, а також психологічне обстеження. Лише після цього дітей допустять до екзаменів. До їх переліку входить залік з фізичної підготовки: підтягування, біг 60 метрів, а також крос (хлопці – 1,5 км та дівчата – 1 км). Ще готують диктант з української мови, а також завдання з математики у вигляді тестів й логічних задач.

Як зазначає Віктор Онищук, торік брали кандидатів лише за документами, бо не було часу проводити детальний медогляд. А потім з'ясовувалося, що у деяких ліцеїстів є проблеми зі здоров'ям, які не дозволяють дитині робити великі фізичні навантаження. Тому доводилося таких учнів відраховувати, оскільки для навчання в ліцеї потрібно міцне здоров'я. Адже у ліцеї є посилена військово-фізична підготовка.

Також за результатами психологічного тесту буде видно, які діти мають мотивацію та прагнення до навчання у закладі, а також чи готові вони присвятити своє життя військовій професії.

"У нас були випадки, коли в дітей не було бажання до навчання. Вони побули декілька днів і просилися додому, бо відчули, що це не їхнє. Тому майбутній ліцеїст має бути вмотивованим та знати, що наш заклад – пряма дорога до вищого військового навчального закладу", – говорить Віктор Онищук.

Цьогоріч випускається 30 ліцеїстів, з них майже 20 – ідуть навчатися далі до Житомирського військового інституту імені Корольова. З цим закладом ліцей підписав меморандум про співпрацю. Решта йде в інші заклади силових структур: прикордонна служба, СБУ, правоохоронні органи тощо.

Військовий інститут став тісним партнером ліцею. Вони їздять один до одного в гості, також на дні відкритих дверей. На початку травня житомирський виш подарував закладу спортивний інвентар, якого їм не вистачало.

"Для ліцеїстів наш заклад став хорошою базою для вступу у військовий університет. Вони знають, як підпорядковуватися комусь і жити за розпорядком дня", – зауважив директор.

Під час карантину, коли Новоград був в червоній зоні, діти навчалися дистанційно через Google Meet, ZOOM, Google Classroom, Viber тощо. За словами Онищука, це звичайно відзначилося на якості навчання, бо деякі ліцеїсти живуть у віддалених куточків області, де не завжди є інтернет. Тому тяжко було підтримувати зв'язок.

Окрім буденного навчання, майбутні військові беруть участь в різноманітних заходах, а також здобувають призові місця в спортивних, історичних конкурсах.

Нещодавно стали учасниками військово-патріотичної гри "Сокіл" ("Джура"). Віктор Онищук говорить, що учні повинні знати, як поставити табір, приготувати їсти, облаштувати спальне місце та інше. Також під час гри діти навчалися долати природні перешкоди і жити в екстремальних умовах.

Також ліцей подав заявку на участь в змаганнях з волейболу. У них вже є сформована команда, бо хлопці та дівчата люблять цей вид спорту. Окрім цього, бійці 30 окремої механізованої бригади показали ліцеїстам, яким чином влаштована робота на радіостанціях, а ще розповіли про свій досвід військової служби.

Згідно з розпорядком дня у кожного ліцеїста є вільний час. Тоді кожен займається своїми справами: заняття спортом, відпочинок, читання, юзання соцмереж. Діти полюблять вечорами сидіти в фоє, там добре ловить wi-fi.

Щодо дозвілля, то для любителів спорту є зал для єдиноборств, гурток з карате, стрільба, тренажерний та тенісний зали. На вихідних діти брали участь в місцевих квестах, відвідували притулок для бродячих тварин. Віктор Онищук говорить, що заклад слідкує за новинами міста та заходами, які відбуваються. Одного разу організували екскурсію до краєзнавчого музею.

"Як тільки діти повернулися на навчання, вони майже весь час перебувають в ліцеї. Їх треба чимось розважати. Тому для них ми влаштовуємо різноманітні спортивні змагання між взводами. Також у суботу діє господарський день: учні прибирають свої розташування, територію та ходять в лазню. У неділю здебільшого, відбуваються змагання або перегляд фільму в актовій залі. Також практикуємо на вихідних дискотеки у фоє. Але, по правді, після них тяжко утихомирити дітей. У них багато емоцій і вони не хочуть лягати спати.

Стараємося для дітей, щоб їм було цікаво. Згуртовуємо колективи. Прагнемо, щоб вони вміли разом і повеселитися, і долати якісь перешкоди та підтримувати в тяжкі моменти", – говорить Віктор Онищук.

Серед ліцеїстів є дівчата, які хочуть бути військовими. І цей запал в очах мотивує хлопців, які теж прагнуть бути у всьому кращими. Вони між собою товаришують. Окрім цього, у них зараз такий вік, що вже є навіть певна симпатія між дівчатами та хлопцями, але педагоги та керівництво ліцею контролюють це. З підлітками проводять бесіди, щоб не виникало неприємних ситуацій.

За рік у закладі вже сформувалися свої традиції. Зранку, за словами директора, проходить ранкове шикування, підйом державного прапора та символіки навчального закладу, виконання державного гімну. Також є вже написаний гімн ліцею, який допомогли створити місцеві поети та оркестр.

Під час вечірніх прогулянок взвод співає різноманітні патріотичні пісні. Хоча спочатку очільник закладу вважав це пережитком радянського часу, але обговоривши цю ідею з ліцеїстами, вони були не проти. Їм це приносить задоволення та відчуття шани до своєї країни.

Також щороку у військовому ліцеї проводитимуть посвяту та складання присяги новоприбулих ліцеїстів. Ну і традиційно, як у всіх закладах освіти, перший та останній дзвоник. З розваг, то для учнів влаштовуватимуть конкурси "Містер ліцею" і "Міс ліцею".

Насамкінець директор ліцею зазначив, що поки їм не вдалося розширити географічні межі для вступу. У вступній кампанії братимуть участь лише жителі Житомирської області, 30 % яких будуть з Новограда. Такі обмеження у зв'язку з фінансуванням.

Марина Андруцька. Сайт Новоград.City

Джерело: https://bit.ly/2RWtVy8

Ви тут:Головна Віктор Онищук: "Наш заклад – пряма дорога до вищого військового навчального закладу"