Шановні друзі!

 ЗагривийВітаємо Вас на сторінках офіційного сайту Звягельської районної ради.

       Даний сайт створено з метою реалізації відкритості та прозорості діяльності районної ради, відповідальності та звітності перед громадою, а також забезпечення права жителів району на одержання достовірної інформації щодо роботи органів і посадових осіб місцевого самоврядування.
      На нашому сайті також діє система обговорення актуальних питань соціально-економічного, громадського, політичного життя району. Тому, закликаю громадян з активною життєвою позицією взяти участь в обговоренні проблемних питань, а також чекаємо Ваших цікавих пропозицій.
     Сподіваємося, що інформація, яку ми оприлюднюємо стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням Звягельщини.

З повагою
Голова Звягельської районної ради                            

   Артур Загривий

Останні новини

Результати виїзного засідання Комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів на Житомирщині

вру

13 травня Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, під час дводенної робочої поїздки до Житомирської області, провів у м. Новоград-Волинський засідання круглого столу на тему: «Реалізація заходів щодо сприяння зайнятості населення, визначених Законом України «Про зайнятість населення».

У заході взяли участь народні депутати, представники центральних і регіональних органів виконавчої влади, територіальних громад, Державного та регіональних центрів зайнятості, підприємств, громадських організацій.

Відповідно даним Державного центру зайнятості:

-за рік діяльності ринку праці в умовах карантинних обмежень, кількість людей, які втратили роботу (в порівнянні з 2019 роком) зросла на 33 відсотка;

-на 330 тисяч стало більше тих, хто отримував допомогу по безробіттю.

-одночасно скорочувався попит на робочу силу – кількість відповідних вакансій зменшилася на 28 відс.

Однак з березня цього року зберігається позитивна тенденція зниження чисельності зареєстрованих безробітних та збільшення кількості вакансій: якщо в минулому році було працевлаштовано 606 тисяч осіб, то у цьому році роботу знайшли вже 211 тис. спеціалістів і до державної служби зайнятості роботодавці подали 320 тис. вакансій.

Тож головною темою зустрічі стало питання розвитку та регулювання ринку зайнятості населення, в тому числі наявності та можливості створення нових робочих місць, регулювання дисбалансу попиту і пропозиції на ринку зайнятості та його тінізація, вплив карантинних обмежень.

Крім того, учасники круглого столу обговорили:

-формування дієвої та ефективної системи надання соціальних послуг в громадах, що були створені в рамках реформи децентралізації;

-необхідність зменшення негативного впливу пандемії коронавірусу на ринок праці;

-напрацювання дорожньої карти вдосконалення питань сприяння зайнятості та соціальної підтримки незахищених верств населення;

-створення ефективного механізму реалізації і забезпечення належних державних гарантій;

-дотримання прав і гарантій, соціальної підтримки захисників України та членів їхніх сімей, добровольців, учасників Революції гідності.

Також на зустрічі розглядалися різні аспекти соціальної складової проблеми зайнятості населення на прикладі Житомирської області, яка найбільше постраждала від наслідків Чорнобильської катастрофи та на території якої дислокуються найбільші військові частини країни.

Зокрема, мова йшла про врегулювання питання соціальної підтримки та подальшого працевлаштування ветеранів АТО/ООС, військовослужбовців, осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Було вказано на необхідність розробки нових програм профорієнтаційної роботи із застосуванням принципово нових технологій і методів, які відповідають викликам сьогодення й сучасним реаліям, зокрема на ринку праці.

Крім того, представники Житомирщини озвучили низку проблем та особливості ринку праці області, серед яких:

-домінування сільського господарства над іншими сферами діяльності, що зумовлює сезонність і циклічність реєстрації клієнтів у службі зайнятості та їх працевлаштування;

-велика частка людей з інвалідністю;

-неодноразове потрапляння області протягом року до «червоної» карантинної зони.

Співрозмовники закликали народних депутатів підтримати законодавчі ініціативи, спрямовані на:

-врегулювання питань працевлаштування молоді та осіб передпенсійного віку;

-соціальну підтримку учасників бойових дій та сприяння у їх підприємницькій діяльності;

-державну допомогу військовослужбовцям при працевлаштуванні та переході до цивільної служби, перенавчанні і перекваліфікації.

Резюмуючи результати засідання, члени Комітету наголосили на важливості спілкування центральних органів влади з «тими, хто нині найближче до людей» та отриманні зворотного зв’язку щодо виконання ухвалених законів і рішень; закликали учасників круглого столу надавати конкретні пропозиції з метою вдосконалення Закону «Про зайнятість населення» для запуску та реалізації державної програми забезпечення роботою громадян.

Більше про зустріч тут: https://bit.ly/3w6XsDO

Ви тут:Головна Результати виїзного засідання Комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів на Житомирщині