Червоний Хрест України інформує про підходи з комбінування різних вакцин проти COVID-19

комб

В Україні, як і в багатьох країнах, почали використовувати підхід з комбінування різних вакцин. Що це означає, та які вакцини можна комбінувати, читайте нижче.

Якщо перша доза введена вакциною проти COVID-19 на платформі мРНК, рекомендують вводити цю ж вакцину для наступної дози.

Але, якщо вакцина на платформі мРНК того самого виробника недоступна, для другого щеплення можна використати вакцину на платформі мРНК іншого виробника.

Інтервал між введеннями першої і другої дози має становити 28 днів. Попередню дозу буде враховано, не потрібно починати вакцинацію від початку.

Наразі ВООЗ зареєструвала дві мРНК-вакцини Comirnaty/Pfizer-BioNTech та Moderna.

У разі, коли для першої дози використовували вакцину на векторній платформі (AstraZeneca), для щеплення другою дозою надають перевагу вакцині того ж виробника або вакцині, яка виготовлена за ідентичною технологією (AstraZeneca, Covishield, SKBio).

У випадку важкої реакції на введення першої дози вакцини, як-от тромбоз вен або артерій з тромбоцитопенією, або за неможливості провести щеплення вакциною, яка була використана для першої вакцинації), друге щеплення може бути проведене вакциною на платформі мРНК (Comirnaty/Pfizer-BioNTech та Moderna).

Інтервал між першою і другою дозами - 12 тижнів. Попередню дозу буде враховано, не потрібно починати вакцинацію від початку.

Особи, які отримали дві дози вакцинами, зареєстрованими в Україні та схваленими ВООЗ за змішаною схемою (перша доза - векторна, друга - мРНК), вважаються повністю імунізованими.

Ці рекомендації з можливості поєднання різних вакцин надала Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) Міністерству охорони здоров’я України.

За інформацією Центр громадського здоров’я України.

Джерело: https://bit.ly/3BeIKNz